Framtidens ljus i brf Tändstickan

Brf Tändstickan

Smart belysning och planering gjorde att BRF Tändstickan kunde kunde minska antalet belysningsarmaturer till hälften och ändå få bättre ljus i både trapphus, källare och carportar. 

Våren 2017 förändrades ljuset i bostadsrättsföreningen Tändstickan. Då togs beslutet att byta ut all belysning i de allmänna utrymmena, såväl inom- som utomhus i området. Reaktionerna bland de boende vittnar om att resultatet blev över förväntan bra.

Man har fått en ljusare och tryggare tillvaro i föreningen som dessutom fått lägre energikostnader.

Brf Tändstickan ligger i Jönköping på den mark där en gång i tiden den kända tändsticksproduktionen låg. Idag är det ett av de mer attraktiva områdena i stan, strax nedanför stadsparken nära citykärnan men ändå lugnt och avskilt.

Föreningen består av 6 hus med totalt 114 lägenheter som byggdes åren 1990-91 då HSB för övrigt satsade stort på nybyggnationer i Jönköping. Husen är mycket välskötta och man har idag avtal med HSB Fastighetsförvaltning som har hand om underhållet i hela området.

Valet föll på kvalité och hållbarhet

Jan Sandgren som är vicevärd berättar att det var i samband med att man målade om i trapphusen som man passade på att byta till en mer energisnål och bättre belysning.

– Den gamla belysningen var sämre på alla sätt och hade gjort sitt.

Styrelsen fick därför uppdraget att inför ommålningen även undersöka vilka alternativ på marknaden med LED-belysningar som var lämpligast.

– Man tog kontakt med HSB och som sedan tog fram ett underlag för en styrd entreprenad, säger Jan Sandgren.

Styrelsen kom sedan fram till att Steinels produkter var det säkraste och långsiktigt mest lönsamma valet med tanke på kvalitén och hållbarheten.

Brf Tändstickan trapphus

I samma veva passade man även på att byta till LED-belysningar kopplade till rörelsevakter i källarförråden samt i alla carportar.

Utebelysningen utmed områdets gångvägar ersattes även med nya moderna LED-armaturer.

– I carportarna har man armaturer med integrerade rörelsevakter som tänder ljuset så fort någon bil eller människa närmar sig carporten, säger Jan Sandgren.

I själva trapphusen valde man Steinels armaturer RS PRO LED Q1 i taken och dessa smälter fint in i miljön med sin smäckra design. Effekten i dessa är fantastisk enligt Jan med tanke på att man kunde minska antalet belysningsarmaturer till hälften och ändå få bättre ljus.

Något som Torbjörn Johansson från Karl H Ström redan visste från alla tidigare installationer med fina resultat.

– Just denna armaturen är dessutom, trots sin tekniska fulländning med alla funktioner och innovationer, så enkel att ställa in efter önskat behov tack vare en fjärrkontroll man kopplar till sin mobiltelefon.

Utmed väggarna i trapphusen valde man att installera Steinels armatur RS PRO LED S1.

Kvalitét ger smartare ekonom

Elkompaniet i Jönköping som gjorde alla installationer av belysningarna i området har sedan tidigare goda erfarenheter av Steinels produkter.

Jörgen Waldo, som är serviceledare på företaget med sina 16 medarbetare.

– Förutom att installationen av armaturerna är väldigt smidig så vet vi att vi slipper allt krångel med att behöva byta ut trasiga armaturer och alla diskussioner med kunderna, säger Jörgen.

– Bland flera tusen installationer har det inte varit fler felaktigheter än jag kan räkna på mina fingrar. Visst; vi kan erbjuda lågbudget-armaturer också men vet att det blir bekymmer med dessa förr eller senare. Dessutom är dessa krångligare att montera vilket gör att installationsproceduren tar längre tid.

Bättre ljus trots färre armaturer

Jörgen och hans kollegor gjorde först ett test på en av våningarna och mätte ljusstyrkan och ljusets jämnhet.

– Det resulterade i att vi kunde minimera antalet belysningsarmaturer till hälften av vad som satt där tidigare, säger Jörgen.

När de sedan testat klart i samarbete med alla inblandade parter kunde de använda detta plan som en mall för de andra trapphusen.

– Reaktionerna bland de boende har överhuvudtaget varit mycket positiva, man har känt en ökad trygghet eftersom alla armaturer tänds hela vägen tack vare sammankopplingen med radiosignal hos Steinels armaturer.

Kontakta oss om du är intresserade av veta mer om projektet och produkterna:

Brf Tändstickan, Jönköping

Smart belysning och planering gjorde att BRF Tändstickan kunde kunde minska antalet belysningsarmaturer till hälften och ändå få bättre ljus i både trapphus, källare och carportar.