Brf Etterstadskroken i Oslo, Norge

Brf Etterstadskroken, Oslo

Brf Etterstadskroken bytte all ut all gammal belysning mot Steinels armatur R20. Resultatet blev ljusare och mer trivsamma trapphus och en energibesparing på mer än 80 procent. 

Sameiet Etterstadskroken 5 ligger i ett trivsamt och lugnt område strax öster om Oslo centrum. Sameiet består av en huskropp med 60 lägenheter i  sju plan och som ritades av arkitekt firman EGG  Arkitekter AS, huset stod färdig 2002. 

Lysrör på dygnet runt året runt

Efter 17 år hade den gamla belysningen med lysrörsarmaturer gjort sitt och dessutom var belysningen tänd 24 timmar per dygn året om. Ansvariga inom Sameiet undersökte marknaden för att hitta en mer modern och mer energieffektiv lösning än traditionella lysrörs-armaturer.

Brf Etterstadskroken trapphusUnder 2019 byttes all gammal belysning trapphus och korridorer ut mot Steinels armatur R20. Dessa är sammankopplade i grupper via Bluetooth-kommunikation för att kunna skapa en trygg och behaglig belysning.

Skymningsrelä och rörelsesensorer ger låga energikostnader

Armaturerna har också integrerat skymningsrelä, rörelsesensor samt modern LED-ljuskälla vilket innebär att drift- och energikostnader är mycket låga. Som en extra trygghet har armaturerna utanför hissarna och i trapphusen har kompletterats med en nödljusmodul vilket gör att armaturen ger orienteringsljus i 3 timmar vid spänningsbortfall.

Brf Etterstadskroken i Oslo, NorgeAtt resultatet blev lyckat vittnar all positiv återkoppling från nöjda boende som har fått betydligt ljusare och trivsammare trappuppgångar och korridorer. Dessutom har bytet av gamla armaturer mot moderna sensorstyrda armaturer gett en energibesparing på mer 80%.


Connect serie R är en ny familj av tak-väggplafonder från Steinel. Familjen består av sensorarmaturer och slavarmaturer i tre olika storlekar som finns med rund eller kvadratisk kupa. Ljusbilden är jämn och behaglig tack vare kombinationen av direkt och indirekt ljus. Det indirekta ljuset skapas via ljusslitsar på armaturen ovansida som ger ett släpljus i taket. Med slimmad design och de många inställningsmöjligheterna är serie R det perfekta valet för trapphuset och moderna kontorsfastigheter.

Armaturerna i serie R sammankopplas med varandra via Bluetooth med mesh-teknik, vilken innebär att det inte finns det några begränsningar i antalet armaturer och avståndet mellan första och sista armatur i nätverket. Inställning av armaturens funktioner är app-baserad och utförs direkt på mobilen med Steinels gratis-app. I appen kan man skapa belysningsgrupper, grannzoner, grundljusscenarier, skymningsvärde, sensorns räckvidd m.m. Armaturerna i serie R kan kommunicera med alla Steinels armaturer som är försedda med Bluetooth. Connect serie R är försedd med den absolut senaste LED-tekniken och Steinels nya adaptiva sensor. Allt detta tillsammans ger en energieffektiv och flexibel belysningsanläggning med mycket låga driftkostnader och minimalt underhåll. Läs mer om Connect serie R »

Kontakta oss om ni är intresserade av veta mer om projektet och produkterna:

Brf Etterstadskroken i Oslo, Norge

Brf Etterstadskroken bytte all ut all gammal belysning mot Steinels armatur R20. Resultatet blev ljusare och mer trivsamma trapphus och en energibesparing på mer än 80 procent. 

Tags: bluetoothkommunikation / energibesparing / sensorplafond / trapphus / trapphusbelysning