Ljusets väktare – en sedelärande berättelse om sensorstyrd belysning

Ljusets väktare – en sedelärande berättelse om sensorstyrd belysning

Låt mig berätta  om en arg arg man. Jag kallar honom Ljusets väktare. Men egentligen heter han Anders (nej, det handlar inte om vår VD)

Anders är en man med ett exceptionellt öga för siffror. Han är också ordförande för en fin och stor bostadsrättsförening – en sån med 92 lägenheter, många våningar och en gemensam terrass på taket.

Anders har alltid varit känd i föreningen för sin snålhet. När elpriserna började skjuta i höjden, kunde man nästan se smärtan i hans ögon vid varje styrelsemöte där kostnaderna diskuterades.

För Anders är varje öre viktig, och tanken på att slösa bort pengar på onödig belysning i trapphusen var outhärdlig.

– Ljusen står på dag som natt! Det är som att elda med pengar!, utbrast han vid ett tillfälle.

En dag fattade Anders ett drastiskt beslut.

– Vi släcker alla lampor i trapphusen. Folk får tända när de behöver, förkunnade han stolt. Men som du kan föreställa dig fungerade det inte alls.

Vandrade i trapphusen på natten

Anders vandrade oroligt genom husets trapphus och korridorer, släckte lampor och muttrade för sig själv. Ryktet började sprida sig om ”Ljusets Väktare” som inte sov, som patrullerade i trapphusen mitt i natten för att se till att inte en enda lampa brann i onödan.

Men djupt inom sig visste Anders att detta inte var hållbart. Föreningens revisor Leif berättade om en revolutionerande lösning: sensorstyrd led-belysning. – Den lyser endast när det behövs, och du kommer att se en snabb återbetalning, förklarade han.

Med viss tvekan och en känsla av ekonomisk smärta, gick Anders med på investeringen. Han fick hjälp med ljusplanering och valde Steinels Connect S20, en beprövad storsäljare. Och när installationen var klar (den var överraskande prisvärd), väntade han nervöst på föreningens elräkning.

När den dagen kom, lyste hans ögon som aldrig förr. Elräkningen, som han hade fruktat, visade en minskning av energiförbrukningen med hela 70 procent.

– Det är som magi! tror jag att Anders utbrast.

Från surgubbe till hjälte

Med några justeringar under de följande månaderna, nådde bostadsrättsföreningen en otrolig 84 % minskning av energiförbrukning. Anders, en gång känd som ”Ljusets Väktare”, blev nu hyllad som föreningens hjälte.

Han hade inte bara sparat tusentals kronor och minskat deras koldioxidavtryck avsevärt, han hade också återställt ljuset och glädjen i trapphusen, utan att slösa bort energi.

Och så, min vän, visar denna berättelse att ibland kan de snålaste av oss bli de största förespråkarna för förändring, när de rätta lösningarna presenteras. Och i det här fallet, var lösningen sensorstyrd belysning från vår älskade S-serie.

Kontakta oss för offert

Läs om fler bostadsrättsföreningar med energihjältar i styrelsen:

Brf Kaninen i Malmö

Brf Kaninen 33, Triangeln i Malmö

På taket till köpcentret Triangeln i Malmö finns ett modernt höghus som uppfördes med energieffektivitet och hållbarhet i fokus. I trapphuset ser Steinels energismarta plafonder till att ljuset bara lyser när det behövs.

Mer om projektet
Brf Polstjärnan Täby

Brf Polstjärnan i Täby

Ligger öster om Täby centrum och består av 125 lägenheter fördelade på åtta våningar. De moderna och behagliga trapphusen är belysta av Steinels smarta sensorarmaturer i serie RS PRO S2.

Mer om projektet
Brf Hammarbyhamnen

Fredriksdalskajen i Hammarby sjöstad

Energismarta plafonder med smart styrning passar perfekt för de miljömedvetna barnfamiljer som bor i Brf Fredriksdalskajen, Hammarby Sjöstad.

Mer om projektet

Connect serie S – klassikern som sålt i fler än 150 000 expemplar

Klassikerna RS PRO LED S1 och S2 från Steinel lyser upp tusentals fastigheter. De kombinerar elegant design och robusthet med avancerad teknik. Något som gjort dem till riktiga klassiker i belysningsvärlden.

Sedan Karl H Ström introducerade armaturerna i början av 2010-talet har de sålts i fler än 150 000 exemplar. Bara i Sverige. Det är plafonder som passar överallt. Du hittar dem i trapphus och korridorer, i omklädningsrum, på kontor, i skolor och på hotell.

S-serien

S-serien från Steinel – klassiker sedan 2010.