Så väljer din BRF rätt belysning till trapphuset

trappus_belysning

Lysrörsreformen tvingar tusentals bostadsrättsföreningar att byta ut sina lysrör, vilket öppnar för betydande förbättringar om valet av ny belysning görs klokt. Men reformen har även lockat oseriösa leverantörer med billiga, men undermåliga belysningsalternativ.

Trapphusbelysning är en stor investering. Det är viktigt att inte kompromissa med kvaliteten – billigare kan bli dyrare i längden. Satsa istället på hållbara och kvalitativa lösningar för att undvika framtida problem och kostnader.

Här är nio tips för hur ni väljer rätt:

1. Nöj dig inte med annat än kvalitetsljus. Glöm starka och bländande lampor. Välj istället belysning som sprider ett jämnt och behagligt ljus, som välkomnar utan att blända och som inte lämnar mörka hörn.

2. Väl energieffektivt. Investera i sensorstyrd LED-belysning som anpassar sig efter rörelse. De minskar inte bara elräkningarna utan är också snälla mot miljön och ökar säkerheten – ljuset är där när du behöver det.

3. Välj rätt typ av ljus. Anpassa ljusstyrkan och färgtemperaturen. Ett varmare ljus skapar en inbjudande miljö, medan ett starkare ljus ger bättre säkerhet.

4. Hållbarhet. Välj belysning som håller länge och kräver minimalt med underhåll. Det sparar både tid och pengar i det långa loppet.

5. Design. Låt armaturerna komplettera trapphusets stil. Rätt design kan lyfta hela fastighetens utseende.

6. Säkerhet. Kontrollera att din belysning uppfyller alla säkerhetsstandarder och är certifierad. Säkerhet först!

7. Planera för framtiden. Välj ett flexibelt och skalbart belysningssystem, så att du är redo för eventuella framtida förändringar eller uppgraderingar.

8. Smidig installation. Se till att få professionell hjälp med installationen. Elektrikern garanterar att allt blir rätt från start.

9. Tänk på hela paketet. Jämför inte bara priser utan tänk på den totala kostnaden inklusive drift och underhåll. Kolla också garantier och support som erbjuds.