Tryggare parkeringshus tack vare lysrörsreformen

Tryggare parkeringshus tack vare lysrörsreformen

Parkeringshuset kändes alltid som en kuliss för en thriller där jag ofrivilligt hade huvudrollen.

Lysrör flimrade. Fotstegsteg ekade. Jag skyndade mig från bilen till trapphuset. Nycklarna krampaktigt fastklämda mellan fingrarna – som ett knogjärn.

Klockan var runt 06.30 och jag hade precis lämnat min dotter på dagis. Varje morgon när jag körde in i garaget var det samma sak; mörkt, tomt och otryggt. Pulsen slog.

Berättelser om vad som kan hända i de där anonyma betongkonstruktionerna hade fastnat i mitt medvetande. Det var en rädsla som aldrig blev verklighet för mig men oron var ständigt närvarande. Den påverkade mig varje dag.

Det har gått många år sedan dess. Min dotter tar snart studenten, jag har bytt jobb och fastighetsägares attityd till mörka parkeringshus har förändrats.

Idag sker en tyst revolution. Gammal dålig lysrörsbelysning byts ut mot ny. Vi får inte bara belysning som gör att p-hus upplevs tryggare. Modern belysning är också betydligt bättre för miljön. Bort med farligt kvicksilver. In med energisnålt LED-ljus.

Som marknadschef på Karl H Ström AB är jag tacksam över att få vara en del av den här förändringen. Vi säljer inte bara energieffektiva belysningslösningar för lite bortglömda platser som garage, trapphus och passager. Vi säljer trygghet.

Jag är stolt över våra ljusplanerare som vet exakt hur bra belysningen i ett parkeringshus ska vara för att ge mest trygghet och störst energieffektivisering. Bra ljus löser inte alla problem. Men – det fördriver mörkret. Skingrar skuggor och dämpar rädslor. Får hjärnspöken att försvinna och låter nycklarna ligga kvar i fickan och vara just nycklar. Inte vapen i en kallsvettig hand.

💡 Belysningsbranschen har mycket forskning och information om hur ljus kan skapa tryggare miljöer. Perfekt för kommuner och fastighetsägare, intressant för alla som är intresserade av belysning