Energieffektiv belysning i P-hus Heden

Energieffektiv belysning i P-hus Heden

Energieffektiv belysning i P-hus Heden | När nya parkeringshuset Heden i Göteborg byggdes installerades 285 stilrena led-armaturer av modell Connect 5100. Smart programmering ger en energisnål belysning dygnet runt. Utan att tumma på komforten.

– Var är parkeringshuset? Det var den första frågan vår tyska kollega Klaus ställde när han kom till Heden i Göteborg för att hjälpa till med driftsättningen av de 285 led-armaturer av modell Connect 5100 som lyser upp garaget.

Parkeringshuset är inte som de tyska betongklumpar han är van att arbeta med. Fasaden är täckt av en snygg träpanel och den eleganta designen smälter väl in i stadsmiljön. Byggnaden har tre plan, varav två är försedda med tak. Totalt rymmer garaget 750 parkerade bilar.

Energieffektiv belysning i P-hus Heden
Energieffektiv belysning i P-hus Heden

Connect 5100 – extra tåliga LED-armaturer

Belysningen är installerad av Elkillarna i Väst och är av modell Connect 5100. En slitstark serie som är skapad för lite tuffare och ruffare miljöer som industrier och parkeringshus.

– Armaturerna kopplas ihop via Bluetooth med mesh-teknik, vilken innebär att det inte finns det några begränsningar i antalet armaturer och avståndet mellan första och sista armatur i gruppen, säger Marcus Lundh, produktchef på Karl H Ström och som var med vid driftsättningen.

För oss på Karl H Ström är det viktigt att allt fungerar enkelt och friktionsfritt för våra kunder. Därför kommer vi gärna ut och är med vid driftsättningen, även om den i sig är väldigt enkel. All styrning sker via en app du laddar ner till din padda eller smartphone.

– Vi kommer ut och visar hur du skapar belysningsgrupper, hur du kan ställa in svärmfunktion och grundljusscenarier, skymningsvärden och sensorns räckvidd, säger Marcus.

Han var med och såg till att belysningen i p-huset nu lyser på ett energieffektivt sätt, utan att det minskar känslan av trygghet för besökare.

Energieffektiv belysning i P-hus Heden
Energieffektiv belysning i P-hus Heden

Återvinningsbart och energismart

P-hus Heden är ett tillfälligt bygge – skapat för att erbjuda boende och gäster parkeringsplatser i max tolv år. Sen kan det hända att hela garaget monteras ner och flyttas till en annan ort eller stadsdel. Det är nämligen en helt demonterbar anläggning.

– Produkten har anpassats till just Heden, men många av de så kallade prefabelementen – som bjälklag, pelare och balkar – är av standardmodell och går därför också bra att återanvända, berättar Peter Casperson, projektutvecklare på Göteborgs Stads Parkering.

Återvinningsbart material och energismart belysning gör bygget väldigt modernt – helt rätt i tiden gällande vad både beställare och konsumenter efterfrågar.

Vill du veta mer om projektet och vad vi kan göra för dig? Kontakta oss på projekt@khs.se