Lysrörsutfasningen: Vad gör du när lamporna plötsligt släcks?

Garage med lysrör

Sedan 2023 är gamla lysrör med kvicksilver förbjudna att tillverkas och tas in i EU. Samtliga ska nu bytas ut till LED-belysning och det kallas för lysrörsutfasningen.

Det är lätt att tänka att ”vi väntar in i det sista”. Kanske känns det som ett för stort projekt och det är lättare att avvakta tills de flimrande rören förvandlar lokalerna till ett rave-party.

Men ju tidigare du agerar, desto större är chansen att ni slipper arbeta i mörker. Som skoleleverna i Belysningsbranschens film:

Ta hjälp av våra proffs för ljusplanering

Du vet väl om att våra ljusplanerare hjälper dig att ta fram den mest energieffektiva och framtidssäkra lysrörsersättaren för just er? Helt kostnadsfritt.

Hör av dig till oss på projekt@khs.se eller ring direkt till en av våra experter.

Lysrörsutfasningen: Vad gör du när lamporna plötsligt släcks?

Ett gott exempel: Globen-garaget

Globen-projektet lyfter på ett så bra sätt fram hur viktigt arbetet våra sensor- och ljusplanerare gör. Globengaraget hade före renoveringen ganska ny belysning – runt tio år. Men, den var inte alls smart planerad.

Garagen är underjordiska och har tre våningar. Belysning behövs dygnet runt – det finns inget dagsljus. Därför brann lamporna för fullt under garagets öppettider.

När vår ljusplanerare Markku Takkunen tittade på hur armaturerna var placerade och analyserade brinntiderna kunde han snabbt se hur det enkelt skulle gå att minska antalet armaturer från 643 till 441, genom smartare placering och genom att använda Steinels Connect RS Pro 5100. Utan att den totala ljusupplevelsen och komforten försämrades. Tvärtom.

Bara där fick man en enorm energivinst som blev ännu större genom smart styrning.

Lysrörsutfasningen: Vad gör du när lamporna plötsligt släcks?

Armaturerna har inbyggda sensorer som ser till att de bara lyser när ljuset behövs – alltså när det är någon som befinner sig i garaget.

För trygghetens skull lyser armaturerna med ett grundljus på 10 procent under övrig tid.

Den här enkla justeringen gav en omedelbar energivinst på 70 procent. Bra för både elräkningen och miljön. Det är så bra det kan bli när man låter ett proffs hjälpa till med planeringen.

Läs mer om Globen-projektet

Upptäck Connect 5100

En slitstark serie som är skapad för lite ruffare miljöer som garage, parkeringshus, industri, källare och verkstad. Upp till 95 procent energibesparing tack vare modern LED i kombination med Steinels unika sensorteknik.

Sensorarmatur
Connect 5100
3-ledare ök

Armatur
Connect 5100 slav
3-ledare ök

Sensorarmatur
Connect 5100
5-ledare ök