Känner du till Karl Herman Ström?

Känner du till Karl Herman Ström?

Om Karl Herman Ström hade levt idag hade han högst sannolikt klassats som en “early adopter”. En person som är tidig med att ta till sig ny teknik.

När elen på bred front gjorde sitt intåg i de svenska hemmen för drygt hundra år sedan drev Karl H Ström ett mässingsgjuteri i Stockholm. Van vid att skapa vackra beslag att smycka hemmen med såg han genast potential i att skapa snygga mässingsdetaljer kopplade till nya el-tekniken.

Han sökte med ljus och lykta efter strömbrytarinsatser till sin mässingsproduktion. När han inte hittade några på hemmaplan sökte Karl sig ut i Europa. I Tyskland fann han vad han letade efter. Vips fanns en importverksamhet som vid sidan av gjuteriet.

Generalagent för tyska företag

Känner du till Karl Herman Ström?Karl H Ström var en skicklig affärsman. Flera tyska innovatörer hörde av sig till honom för att med hans hjälp komma in på den svenska marknaden. Strömbrytare kompletterades med porslinssäkringar och radioapparater och snart var det full ruljans och Karl H Ström var agentur för mängder av innovativa produkter.

En av dessa var ozonlampan Lumitra som lanserades 1930. Marknadsföringen utlovade en epokgörande nyhet – lampan som skyddade mot både influensa och infektionssjukdomar.

Kan låta som hokuspokus men faktum är att ozonlampor används än idag för att sterilisera exempelvis behandlingsrum och kliniker.

Sensorstyrda produkter sedan åttiotalet

Känner du till Karl Herman Ström?Under åttiotalet var sortimentet hos Karl H Ström otroligt brett. Bland produkterna hittade du inte bara den då hypermoderna och exklusiva sensorstyrningen från Steinel som sedan dess kommit att bli Karl H Ströms signum. Du hittade också radioapparater som varken behövde sladd eller batterier för att fungera. De placerades direkt i eluttaget.

Sedan starten 1919 har företaget Karl H Ström utvecklats många gånger om. Men alltid legat i teknisk framkant. Då liksom nu erbjuder vi produkter med innovativ teknik – allt från armaturer med Bluetooth till ljusstyrning för offentlig miljö.

Ny teknik som förbättrar, engagerar och verkar för en hållbar utveckling. Det är vad vi sysslar med. Helt i Karl Herman Ströms anda.