Brf Tapetrabatten 3 i Hässelby, Stockholm

Brf Tapetrabatten 3 i Hässelby, Stockholm

Bostadsrättsföreningen Tapetrabatten 3 är belägen i Hässelby som ligger i nordvästra delen av Stockholms kommun. Föreningen består av 48 st trivsamma lägenheter fördelade på två tycken fyravåningshus. Fastigheterna byggdes 2005. Under 2020 installerades nya moderna belysningsarmaturer med LED-ljuskälla i trapphus och passager. Efter en urvalsprocess av olika fabrikat på valde föreningen att satsa på Steinels sensorplafond R30. Dessa sammankopplades i belysningsgrupper där flera armaturer samverkar när någon av armaturerna detekterar närvaro, allt för att skapa en trygg och säker boendemiljö men samtidigt en energieffektiv belysningsanläggning.

En unik egenskap med belysningsarmaturerna i R-serien från Steinel är att dessa har separat uppljus via ljusslitsar på ovansidan, vilket ger jämn och behaglig ljusbild. Uppljuset kan även användas som trygghetsskapande grundljus så att ytor och rum aldrig är helt mörka. Detta är en funktion som används i trapphusen hos brf Tapetrabatten.

Brf Tapetrabatten 3 i Hässelby

Utbytet av de gamla armaturerna utfördes av Mera Elvision i Huddinge. Mats Månsson och Michael Berglund som äger och driver Mera Elvision, har lång erfarenhet av utbyte av belysning i olika projekt, inte minst belysning i trapphus. – En viktig del i utbytet av gamla armaturer till en ny modern lösning med närvarostyrda LED-armaturer är att lyssna på de boendes önskemål. Det viktigt att vi som installatör kan ge korrekt rådgivning kring valet av elmaterial som t.ex. belysning. Att få möjlighet och tid för provinstallation av olika belysningslösningar ger nästan alltid ett lyckat slutresultat för kunden säger Michael Berglund.

Brf Tapetrabatten 3 i Hässelby

Hans kollega och kompanjon Mats Månsson fortsätter, – Vi vet sedan tidigare projekt med utbyte av belysning i trapphus, att Steinels armaturer är funktionssäkra, och inte minst tack vare den trådlösa kommunikationen, dessutom enkla att anpassa efter de boendes önskemål. Med den nya R-serien från Steinel får man också en riktigt snygg plafond som ger ett lyft till miljön i hela trapphuset.


Armaturerna i serie R sammankopplas med varandra via Bluetooth med mesh-teknik, vilken innebär att det inte finns det några begränsningar i antalet armaturer och avståndet mellan första och sista armatur i nätverket. Inställning av armaturens funktioner är app-baserad och utförs direkt på mobilen med Steinels gratis-app. I appen kan man skapa belysningsgrupper, grannzoner, grundljusscenarier, skymningsvärde, sensorns räckvidd m.m. Armaturerna i serie R kan kommunicera med alla Steinels armaturer som är försedda med Bluetooth. Connect serie R är försedd med den absolut senaste LED-tekniken och Steinels nya adaptiva sensor. Allt detta tillsammans ger en energieffektiv och flexibel belysningsanläggning med mycket låga driftkostnader och minimalt underhåll. Läs mer om Connect serie R »