I Eskilstunas underjordiska katakomber lös gamla skeppslampor dygnet runt. Genom att ersätta dem med smart sensorstyrd belysning har man reducerat årskostnaden från 8000 kr till 92 kr. Nu lyser ljuset bara när det behövs.
De underjordiska gångarna i Eskilstuna är installationschackt som främst besöks av hantverkare.
– När nya hyresgäster ska in blir det lokalanpassningar och då springer rörmokare och elektriker där, och ibland en och annan fastighetsskötare, berättar Leif Damberg, belysningsexpert hos Karl H Ström.
Schaktet är två meter brett och 180 meter långt och miljön är vad man skulle kunna beskriva som lite ruff.
När den gamla belysningen byttes ut valde man att ersätta den med Steinels Connect 5100 – riktigt tålig kapslad sensorarmatur som passar perfekt i lite tuffare miljöer.
Energieffektivt med grannzoner
Armaturerna är placerade med 15 meters mellanrum och indelade i tre så kallade grannzoner. De är inställda så att belysningen automatiskt tänds till 50 procent när de detekterar närvaro, samtidigt som grannzonerna – alltså armaturerna runt omkring, tänds på 10 procent. Det här ger både tryggt och välkomnande ljus i hela utrymmet
– Vi valde fullt ljus på 50 procent för att man inte ska bli bländad när man passerar en armatur. Det är helt okej ljus för den typen av miljö, säger Leif Damberg.
Besparingen mot tidigare, när belysningen lös dygnet runt, är enorm. Nu lyser 5 armaturer med 16 W när någon är där, resterande 8 lyser med 4 W. Är ingen på plats släcks allt efter fem minuter.
– Lek med tanken att det jobbas där en dag i veckan, vilket är en jättehög beräkning, då kostar årsdriften 52 veckor förbrukning per dag 0,9 Kw = 46 Kw och så multiplicerar du det med en kostnad på 2 kr per kwh så får du en årlig driftkostnad på 92 kr, säger Leif Damberg.
Gammal belysning:
50 armaturer m 8 W LED
8*24*365 = 3500KW/h
3500*2 kr = 7000 kr / år
Byte av lampor vartannat år 50*50 kr= 2500 Kr / 2 = 1250 Kr
Årskostnad: 8250 kr