Kvadratisk byggnad som är upplyst i mörkret

Smart sensorbelysning på stadsbiblioteket i Stuttgart

Intelligent belysning för smarta sinnen i en elegant kub.

Det karaktäristiska stadsbiblioteket står som ett kulturcentrum på Milanotorget i Stuttgart. Vid planeringen av det nya biblioteket hade den koreanska arkitekten Eun Young Yi visionen att skapa ett nytt socialt centrum som kombinerar utbildning och kunskapstörst i en estetisk huskropp.

Innovativ design

Husets fasad med ett dubbelt klimatskal av betong och glas är lika fascinerande som smart. Det tydliga designkonceptet kombinerar den innovativa arkitekturen hos den blå monoliten med användningen av framstående teknik.

Produkterna från Steinel skapar en harmonisk balans mellan ett perfekt nyttjandet av det naturliga ljuset och energieffektiv användning av belysningen.

Stadsbiblioteket i Stuttgart

Typ av projekt: Offentligt bibliotek

Plats: Stuttgart, Tyskland

Produktgrupp: Närvarosensorer

Produkter: 200 x HF 360 KNX

”Ljusnivån i biblioteket är alltid densamma, oavsett om det är soligt ute eller på kvällen. Som besökare tycker jag att det är väldigt trevligt eftersom det skapar en atmosfär här inne som alltid är ljus och inbjudande.”

Marc Lorch, besökare på biblioteket

Smart sensorbelysning på stadsbiblioteket i Stuttgart

Genomträngande detektering

Högfrekventa vågor har fördelen att de kan tränga igenom rumselement av glas och till och med många typer av väggar. Detta innebär att HF 360 kan installeras bortom synhåll innanför undertak utan att försämra detekteringskvaliteten.

På så sätt kan besökarna på Stuttgarts stadsbibliotek inte se sensorerna – men sensorerna ger dem en behaglig läsbelysning.

360 graders överblick

HF 360 är särskilt tunn eftersom HF-teknik inte kräver någon lins. Från sin position i taket registrerar den alla rörelser i en heltäckande radie på 1 till 8 meter, och kan justeras exakt efter behov.

En annan fördelaktig aspekt av HF-tekniken är att oavsett hur man närmar sig sensorn är detekteringskvaliteten alltid lika bra. Till skillnad från PIR-tekniken finns det ingen skillnad mellan tangentiell och radiell detektering.

Central automation med KNX-sensorer

När biblioteket byggdes beslutades det att installera ett KNX-baserat automationssystem som ett sätt att perfekt styra alla de viktigaste funktionerna, till exempel belysningen.

KNX-sensorer från Steinel kan snabbt och enkelt integreras i hela byggnadens system. HF 360 KNX från Steinels beprövade Presence Control PRO-sortiment valdes för att detektera rörelser i biblioteket.

Det har inte bara till uppgift att minimera energiförbrukningen utan också att ge den perfekta balansen mellan naturligt och artificiellt ljus.

Rörelsevakt
Control Pro HF 360
KNX V3

Smart sensorbelysning på stadsbiblioteket i Stuttgart

Det karaktäristiska stadsbiblioteket står som ett kulturcentrum på Milanotorget i Stuttgart. Vid planeringen av det nya biblioteket hade den koreanska arkitekten Eun Young Yi visionen att skapa ett nytt socialt centrum som kombinerar utbildning och kunskapstörst i en estetisk huskropp som väcker intresse.