Hallen som blev automatiserad med minimalt arbete

Hallen som blev automatiserad med minimalt arbete
Ibland börjar en kundrelation med ett enkelt problem. Men på Karl H Ström vet vi att det ofta kräver lite extra tankekraft och en djupare förståelse för kundens specifika behov.

Precis så började det när vi nyligen hjälpte en kund att skapa en smart och energieffektiv belysningslösning för deras stora lagerhallar.

Utmaningen i fordonshallarna

En kund hörde av sig angående deras två stora fordonshallar med armaturskenor monterade på 5,85 meters höjd.

Deras nuvarande styrsystem var enkelt men ineffektivt: tryckknappar som tände hela hallen, oavsett om någon var där eller inte. Detta skapade både säkerhetsproblem och slöseri med energi. Med stora lastbilar som körde in och ut kunde personal ibland bli dolda bakom fordon, vilket innebar att ljuset antingen förblev tänt eller släckt i onödan.

Kunden hade en idé:

”Kan vi montera sensorer på armaturskenorna för att tända belysningen via tryckknapp och låta sensorerna släcka vid frånvaro?”

Det var ett smart förslag, men det behövde finslipas för att bli riktigt effektivt.

Lösningen vi rekommenderade

Rörelsevakt Hallway KNX
True Presence-sensor

Vi analyserade noggrant kundens behov och förutsättningarna i hallarna och tog fram ett förslag att använda våra True Presencedeckare – sensorer som är så pass intelligenta att de kan känna av rörelse inom en justerbar räckvidd på 15 meter.

Vi föreslog också att montera en master-sensor nära kontaktorerna och sedan lägga till slavsensorer som endast behövde fas och nolla för att kommunicera med mastern via Bluetooth.

Lastbilarar sabbar för sensorerna

Detta smarta nätverk av sensorer skulle möjliggöra att ljuset tändes automatiskt där det behövdes och släcktes där det inte behövdes – utan att någon behövde trycka på en knapp.

Men, av erfarenhet visste vi också att stora lastbilar kan blockera sensorerna. Därför föreslog vi en tvåstegslösning med frånslagsfördröjda relän.

Om någon trycker på en knapp, tänds allt ljus. Men om ingen rör sig efter en viss tid, släcks två tredjedelar av ljuset, medan en tredjedel förblir på i ytterligare tio minuter. Detta skulle skapa ett orienteringsljus som guidade personalen tillbaka till tryckknappen om de behövde tända igen.

Resultatet – nöjd kund!

Genom att ställa in sensorerna med en lång eftergångstid och möjligheten att enkelt justera inställningarna, skapade Karl H Ström en anpassningsbar belysningslösning som inte bara sparar energi utan också säkerställer att personalen alltid har tillräckligt med ljus.

Det handlar inte bara om att sälja produkter, utan om att förstå kundens verkliga behov och skapa lösningar som fungerar i praktiken. Och det är precis den här inställningen som har definierat Karl H Ström sedan 1919.

Har du också ett belysningsprojekt som kräver smart planering och flexibla lösningar? Kontakta oss så hjälper vi dig – från projektering till driftsättning.

Kontakta oss