AKTIVT LJUS I ETT PASSIVT HUS

Det var med pompa och ståt som den invigdes hösten 2012. Landshövdingen var där och slog den första bollen i världens första tennishall som klarar kraven för att få kallas passivhus. Denna koncepthall i trä är ett unikt projekt som Södra ligger bakom och är belägen intill deras huvudkontor på Teleborgsområdet i Växjö. Passivhustekniken innebär inte bara att byggnaden är extremt energisnål utan även klimatvänlig. Att den dessutom fått arkitektpris för sitt unika utseende är lätt att förstå när man betraktar de spännande fasaderna i olika träslag.

Passivhustekniken innebär att man minimerar värme- och ventilationsförluster så att energibehovet för uppvärmningen blir extremt låg. Den internationella gränsen för certifiering ligger på 15 kWh per kvadratmeter och år, men den här hallen ligger hela 25 procent lägre än så. Och det beror på den genomtänkta byggnadskonstruktionen i kombination med all smart och energisnål utrustning. Belysningen är ett exempel där man lagt sig på en låg elförbrukning genom att
installera Steinels sensorprodukter. Installatör är Bravida i Växjö som ansvarat för elinstallationen i hela anläggningen.

– Det tog ungefär sex månader för oss att installera all elutrustning, berättar Torgny Nilsson som är projektledare på Bravida.Han fortsätter; förutom i själva tennishallen med sina fyra olika banor har vi även monterat rörelse- och närvarovakter i andra utrymmen, som t.ex. konferensrum och kontor samt gångar. Totalt handlar det om både närvaro- och rörelsevakter, de är liksom all annan utrustning uppkopplade till KNX-systemet. Med KNX-systemet har vi fått en anläggning som styrs smart med extremt låg energiförbrukning. Torgny säger att han för övrigt är förvånad över vilken bra räckvidd rörelsevakterna har i tennishallen trots att de sitter så högt.

Dynacon Construction AB som byggt Södra Climate Arena
Dynacon Construction AB som byggt Södra Climate Arena

Ett klimathus

Det är Dynacon Construction AB som byggt Södra Climate Arena och man har använt en träbyggnadsteknik som skiljer sig mot andra anläggningar av den här typen. Betydligt tjockare isolering, inga köldbryggor, en glasfasad med låg värmeförlust, speciell monteringsmetod av väggar och tak är några exempel. Allt för att möta upp och klara av olika väder- och årstidsväxlingar, solens variationer och aktivitetsnivån i lokalerna. – Det är ett klimathus eftersom det
byggnadstekniskt håller för att värma upp på vintern och hålla värmen ute på sommaren, menar Torgny. Byggnaden har dessutom ett sedumtak som både skyddar mot kyla och är vattenavledande.

Tennisspelarna aktiverar ljuset

Här finns Sveriges första utvecklingscentra för tennis. Verksamheten drivs av Ready Play som består av de tre tennisprofilerna Stefan Edberg, Magnus Larsson och Carl-Axel Hageskog. Kraven är höga inte bara på miljön utan även tekniken i anläggningen, som t.ex.ett kamerasystem för träningsledare och ett digitalt fastighetsnät.Bokningssystemet som är webbaserat innebär att 15 minuter innan den bokade tiden tänds belysningen i hallen och så länge spelarna är där ser Steinels rörelsevakter till att belysningen är aktiverad. Man kan med glädje konstatera att Växjö Climate arena kommer fostra och träna blivande tennisspelare med en minimal klimatpåverkan – allt tack vare smart teknik.

Södra Climate Arena, Växjö

Ladda ner vår broschyr från Södra Climate Arena här »

 

Kontakta oss om ni är intresserade av veta mer om projektet och produkterna:

Södra Climate Arena, Växjö

AKTIVT LJUS I ETT PASSIVT HUS Det var med pompa och ståt som den invigdes hösten 2012. Landshövdingen var där och slog den första bollen i världens första tennishall som klarar kraven för att få kallas passivhus. Denna koncepthall i trä är ett unikt projekt som Södra ligger bakom och är belägen intill deras huvudkontor på Teleborgsområdet i […]