MYRESJÖHUS ARENA, VÄXJÖ

Det är inte konstigt att den blivit så omtalad och populär. Denna ljusa och mäktiga arena med sitt arkitektoniskt vackra utseende i en spännande mix av betong, trä och glas. Östers IF´s nya fotbollsarena på Värendsvallen i Växjö är dessutom utrustad med den senaste tekniken när det gäller ljus, ljud, ventilation och uppvärmning. Allt genomtänkt i minsta detalj för att vara en av Nordens modernaste arenor som uppfyller de krav som UEFA (Union of European Football Associations) ställer för internationella arrangemang. Ett av dessa är för övrigt EM 2013 för damer.

Ulrik Nilsson, som är projektledare på Elajo Entreprenad, visar runt på arenan och berättar om byggnationen av arenan som färdigställdes och invigdes officiellt den 1 september 2012. Han berättar att de haft ett totaluppdrag när det gäller installationen av el, ventilation, uppvärmning samt belysning. Ljudet är det enda man inte ansvarat för berättar Ulrik.

Myresjöhus Arena, Växjö

Steinels rörelsevakter tänder åt alla

I anläggningen har Elajo installerat drygt hundratalet Steinels rörelse- och närvarovakter. De flesta finns i allmänna utrymmen som gångar, entréer, loger, konferensrum m.m. Endast 8-9 utrymmen har manuella brytare, i resten av utrymmena räcker det med att någon vistas i lokalen så aktiveras belysningen. Ingen behöver tänka på att släcka och tända, det bara finns där – rörelsevakterna gör det med andra ord både bekvämt och spar energi. Sensorns funktioner är olika beroende på var de sitter, t.ex. släcktiden varierar alltifrån 15 upp till 30 minuter.

– När det gäller valet av Steinel så beror det dels på att vi tidigare har goda erfarenheter av märket och dels på att de är enkla att montera och driftsätta, berättar Ulrik. Montörerna behöver inte fundera varje gång, utan tack vare att de är så komplicerade slipper man strul, vilket gör att varje montage tar mindre tid. Det gör en hel del när det handlar om så många som vi har monterat här.

Myresjöhus Arena, Växjö

All utrustning måste hålla UEFA-klass

Kraven på all utrustning är mycket höga eftersom allt måste hålla UEFA-klass ända ut minsta detalj. Dessutom ställer TV-media höga krav speciellt när det gäller belysningskapaciteten.

– Utan att överdriva har det varit en rätt svettig period med tanke på alla moment och beslut som jag fått ta under den relativt korta tid det tagit att bygga arenan som rymmer 12,000 åskådare. Det tog trots allt inte mer än drygt 1,5 år från det första spadtaget till att den första tävlingsmatchen mellan Östers IF och Värnamo spelades. Resultatet har som synes blivit väldigt bra och liksom vår löpande dialog med byggherren NCC har varit, avslutar Ulrik.

En speciell arena utöver det vanliga

Oskar Wijk som är arenachef berättar att detta är en arena med mycket speciallösningar. Det mest spektakulära är ändå det som ligger under marknivån, berättar han stolt; nämligen planvärmen, och den gör att vi får suveränt fin gräskvalitet stora delar av året – även i sämre klimatförhållanden. Arenan som är uppdelad i “idrottssidan” på ena sidan och “hospitalysidan” med medlemspub/supporterbar och restaurang på den andra ska attrahera en bred målgrupp i alla åldrar, menar Oskar. Myresjö Arena är en plats där vi vet att det kommer att bjudas på många spännande fotbollsmatcher i framtiden. Vi, på Karl H Ström, önskar dem all lycka till.

Ladda ner vår broschyr från Myresjöhus Arena här »

 

Kontakta oss om ni är intresserade av veta mer om projektet och produkterna:

Myresjöhus Arena, Växjö

MYRESJÖHUS ARENA, VÄXJÖ Det är inte konstigt att den blivit så omtalad och populär. Denna ljusa och mäktiga arena med sitt arkitektoniskt vackra utseende i en spännande mix av betong, trä och glas. Östers IF´s nya fotbollsarena på Värendsvallen i Växjö är dessutom utrustad med den senaste tekniken när det gäller ljus, ljud, ventilation och uppvärmning. […]