Nytt ljus över brf Sjöåkra

För en bostadsrättsförening har energikostnaderna blivit en allt viktigare post i den totala ekonomin. Det pågår ett ständigt arbete med att göra besparingsåtgärder. Mikko Honkala är ordförande i HSB:s bostadsrättsfören- ing Sjöåkra som ligger i Bankeryd, och han berättar att man här har satsat en hel del på åtgärder som minskat inte bara elkostnaderna utan även kostnaderna för underhållet.

– Vi inom styrelsen har alltid pressen på oss att hitta lösningar på besparingar i form av lägre energiåtgång i kombination med mindre underhållsarbete. Det handlar om att se ekonomiskt på de insatser vi gör i området, och en av de mer lyckade åtgärderna är installationen av den sensorstyrda LED-belysningen i våra trapphus. Mikko bor själv i området och är personligen väldigt nöjd med resultatet; – Inte bara jag känner att det är bättre ljus i trapphusen, vi i styrelsen har även fått beröm av andra föreningsmedlemmar för detta. Inte minst de äldre i området som nu ser bättre och känner sig tryggare i trapporna, och även städerskorna och brevbäraren menar att deras arbete blivit lättare att utföra.

80 % mindre elförbrukning

Sjöåkraområdet byggdes i början av sjuttiotalet och består av fjorton trevåningshus med totalt 286 lägenheter. Ett lugnt och välskött bostadsområde nära Vättern med naturen inpå knuten. Här arbetar vaktmästarna Lasse Johansson och Ingemar Karlsson som även de uppskattar den nya belysningen. – Tidigare fick vi ideligen springa och byta trasiga lampor men nu slipper vi det och får tid över till annat, menar Ingemar.

Från början när området byggdes installerade man traditionella lysrör i trapphusen, men under 80-talet byttes dessa till lågenergilampor. Något som redan då förändrade elförbrukningen till det bättre, men den kom inte i närheten av vad den nya LED-belysningen spar. Den förbrukar hela 80 % mindre el vilket innebär att föreningen sparar ca 40.000 kronor per år.

Snabb och enkel installation

Innan föreningen beslutade sig för att installera alla armaturerna så gjorde man ett test för att kolla funktionen i ett av trapphusen. Installatör var CM EL AB i Bankeryd med Peter Honkala som ansvarig för projektet. – Det hela gick väldigt smidigt eftersom vi inte behövde dra om några nya kablar, berättar han. Det tog inte mer än 2-3 veckor, från det att föreningen bestämt sig för belysningen, tills det att vi hade satt alla armaturer på plats. – Det blev totalt 168 st, fast från början var det tänkt att det skulle fler men belysningen är så effektiv att vi kunde dra ner på antalet, berättar Peter Honkala och fortsätter; – vi har nu ställt in belysningen på 6 minuters intervall efter tändning men man kan efter hand korta ner denna tid. Vi har för övrigt konstaterat att det finns en mängd olika variabler för inställningar, både när det gäller sensorn och själva belysningen.

Trådlös teknik från Steinel

Pierre Arsenijevic, som är säljare på Karl H Ström AB, förklarar att själva tekniken i armaturen är unik på marknaden. Steinel har tagit fram en helt ny typ av sensorstyrd armatur som heter RS PRO LED som gjort succé tack vare sin effektivitet och speciella funktion. Den har en inbyggd sensor och kan enkelt kopplas samman i grupp med hjälp av radiosignal. Därför behövs varken särskild separat rörelsevakt vid sidan om eller särskilda styrkablar – allt sker trådlöst mellan armaturerna som fungerar både som sändare eller mottagare. Så fort man närmar sig ytterdörren så tänds belysningen ögonblickligen på alla tre våningar samtidigt.

– Steinel har konstruerat armaturen från grunden med ett sofistikerat kylsystem som ger den mycket lång livslängd och minimalt underhåll, säger Pierre och berättar att brinntiden beräknas till ca femtiotusen timmar. Eftersom Steinel inte bara ligger i frontlinjen när det gäller utveckling av belysningsutrustning utan även står för absolut toppkvalitet känner vi oss fullkomligt trygga med denna belysning, som gjort succé på marknaden.

Ladda ner vår broschyr från Brf Sjöåkra här »

 

Kontakta oss om ni är intresserade av veta mer om projektet och produkterna:

Meny

MY CART

Close